caută:   
 
 

evenimente actuale

 
 
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 17 decembrie 2020

 
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 14 octombrie 2020

 
 
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului

Loc: Expoziţie virtuală de partituri și fotografii din colecțiile BNaR, realizată cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la naşterea compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski.

Data: din 14 aprilie 2020

 
 
 

achiziţii recente

 
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii / statistici mondiale: Adrian Kanovici. Ed. a 16-a. Bucureşti: Meronia, 2020. 864 p.: 398 hărţi, ilustrații color ale tuturor drapelelor și capitalelor statelor de pe glob.
09.10.2020
 
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean / ilustraţia copertei: Radu Oltean, reconstituire a Pieței Huet din Sibiu la anul 1520. Bucureşti: Humanitas, 2018. XVI, 270 p.: facs., il. color. (Istorie. Societate & civilizaţie)
13.08.2020
 
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă / cuv. înainte: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Bucureşti: Editura Basilica, 2018. 542 p.: fotogr. color. (Cota V 24.387)
11.08.2020
 

expoziţie virtuală

 
Codex Aureus
Codex Aureus Cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia bibliotecii şi totodată din România este un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810. (MS II.1).
31.10.2008
 

noutăţi

 
11 august 2016
Omagiu adus de Biblioteca Națională Reginei Ana a României
Miercuri, 10 august 2016, Biblioteca Națională a României, reprezentată de Domnul Octavian Gordon și de Doamna Letiția Constantin, a fost prezentă la Castelul Peleș din Sinaia, pentru a transmite condoleanțe și a aduce un pios omagiu Majestății Sale Regina Ana, cea care, prin dăruirea, puterea de sacrificiu şi stăruinţa în slujirea Neamului, stă la loc de cinste în galeria marilor regine ale României. 
După ce a fost depusă o coroană de flori, a urmat un moment de reculegere în fața catafalcului cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana. Delegația din partea Bibliotecii Naționale a transmis apoi condoleanţe membrilor Familiei Regale – Alteței Sale Regale Principesa Elena, Excelenței Sale Domnul Alexander Philips Nixon, Alteței Sale Regale Principesa Sofia – şi a semnat în cartea de condoleanţe.

Biblioteca Națională a României a participat la acest moment solemn, închinat Majestății Sale Regina Ana a României, alături de alte instituții ale Statului Român.

Între orele 10.00-18.00, numeroase alte delegații oficiale au fost prezente pentru a transmite mesajele lor de condoleanțe și pentru a depune coroane de flori.
Astfel, Președintele României, domnul Klaus Johannis, ajuns la Sinaia în jurul orei 10.00, a transmis condoleanțe membrilor Familiei Regale și s-a recules, timp de 15 minute, în Holul de Onoare al Palatului Peleș, lângă sicriu.
Președintele Republicii Moldova, domnul Radu Timofti, a sosit la Castelul Peleș împreună cu soția sa și cu alți câțiva oficiali. După un moment de reculegere în Holul de Onoare, delegația a fost condusă spre ieșire de Principesa Margareta și de Principele Radu Duda.
Dintre ambasadele care și-au trimis reprezentanți la Castelul Peleș, menționăm: Elveția, Canada, Israelul, Maroc, Austria, Franța, Irlanda, Japonia, Rusia, Statele Unite ale Americii.
Domnul Nicolae Ciucă – şeful Statului Major General, doamna Ecaterina Andronescu, fost Ministru al Educației, precum și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, domnul Raed Arafat, se numără printre cei care au înfruntat ploaia torențială pentru a depune coroane de flori la Castelul Peleș.
Președintele Partidului Social Democrat, domnul Liviu Dragnea, și Președintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, au fost întâmpinați de un reprezentant al Casei Regale. 
Premierul Dacian Cioloș a sosit de asemenea la Castelul Peleș, în cursul după-amiezii, după Ședința de  Guvern în care a anunțat că a fost aprobată prima rectificare bugetară din acest an.
Fostul Președinte al României, domnul Emil Constantinescu, a depus flori la fântâna din fața Palatului, după care a mers să se reculeagă în fața catafalcului aflat în Holul de Onoare.
Ultima delegație trecută în program a fost cea formată din reprezentanți ai Academiei Române, ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Catolice.

Născută la Paris în 18 septembrie 1923, Principesa Ana de Bourbon-Parma este fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margareta a Danemarcei. Pe linie maternă, este strănepoata regelui Christian al IX-lea al Danemarcei, iar pe linie paternă – strănepoata regelui Miguel I al Portugaliei și nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma. În 1939, și-a însoțit familia, refugiată din calea naziștilor, în Spania, Portugalia, apoi în Statele Unite ale Americii unde, în perioada 1940-1943, a urmat cursurile Parson's School of Design din New York, lucrând, în același timp, ca vânzătoare într-un magazin. Din 1943 și până la sfârșitul războiului a luat parte, ca voluntar al Forțelor Franceze Libere (sub comanda generalului de Gaulle), la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania, primind distincția „Crucea de Război” a Franței.
Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai I în noiembrie 1947, la nunta Principesei Elisabeta a Marii Britanii, cei doi logodindu-se înainte de întoarcerea regelui în țară. Guvernul Petru Groza nu și-a dat însă acordul în privința căsătoriei. Mai mult, sub amenințarea tancurilor rusești și sub șantajul unor crime odioase, Regele Mihai I a fost forțat să abdice în data de 30 decembrie 1947. 
Cuplul s-a căsătorit, în ciuda opreliștilor, în 1948. În cercurile monarhiste și în cadrul Familiei Regale a României, Principesa Ana de Bourbon-Parma a fost recunoscută ca Majestatea Sa Regina Ana a României.
 
 

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Dragi utilizatori,
Vă anunţăm inchiderea pentru public a Arhivei Istorice din cadrul Colecţiilor Speciale în perioada 16.08.2021 – 27.08. 2021
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2021 Biblioteca Naţională a României