07 octombrie 2021
Promenadă între Piața Amzei și Parcul I.C. Brătianu, via clădirea Așezămintelor I.C. Brătianu
Filiala București a OAR (Ordinul Arhitecților din România) și Biblioteca Națională a României deschid o promenadă pietonală, în data de 8 octombrie 2021, începând cu ora 16:00, între două spații urbane valoroase din centul capitalei – Piața Amzei și Parcul I.C. Brătianu –, prin introducerea temporară în circuitul public a unei clădiri emblemă pentru arhitectura și cultura Bucureștiului – Așezămintele I.C. Brătianu.
Evenimentul are o dublă semnificație, pe de o parte, confirmă colaborarea dintre Biblioteca Națională a României și Filiala București a OAR, în cadrul proiectului „Activarea Așezămintelor I.C. Brătianu”, iar pe de altă parte, reprezintă un prilej de onorare a profesiei de arhitect, în general, și a arhitecților ce au contribuit la modelarea peisajului citadin al capitalei, în particular, ca parte a Anualei de Arhitectură București 2021 – ediția a XIX-a.
În contextul extins al planului de creare a unui nucleu cultural în zona Pieței Amzei, Filiala București a OAR, Biblioteca Națională a României și Primăria Sectorului 1 și-au propus, ca pentru o zi, să realizeze o legătură directă, între zona Piața Amzei și Parcul I.C. Brătianu, prin deschiderea Așezămintelor I.C. Brătianu. Astfel, va fi experimentat un parcurs pietonal nou pentru centrul capitalei, al cărui punct central va fi clădirea aflată în administrarea Bibliotecii Naționale a României, până în anul 2012 folosită ca sediu al colecțiilor sale speciale.
Așezămintele I.C. Brătianu au fost proiectate de arhitectul Petre Antonescu în stil neoromânesc, construcția fiind terminată în 1930. Acesta se remarcă printr-o elegantă sală de lectură, o sală de ziare și reviste, imaginată ca o biserică bizantină, înaltă și solemnă, cu mobilier de lemn sculptat şi numeroase depozite dotate de casa Fichet. Iubitor de carte, Ionel I. C. Brătianu a dorit să întemeieze o bibliotecă, în care să își aducă prețioasele volumele aflate la Florica, oferind, totodată, celor care doreau posibilitatea de a avea un lăcaș unde să-şi poată cultiva pasiunea pentru studii şi cercetare. Grădina casei, actualul parc, a fost realizată la inițiativa soției lui Ionel I.C. Brătianu, Elisa Brătianu, pionier al promovării iei românești. Din păcate, puțin cunoscut publicului larg, Parcul Ionel I.C. Brătianu este utilizat rar, din cauza accesului greoi, fiind deschis doar pe o latură, către Bulevardul Dacia.
Biblioteca Națională a României își propune restaurarea, transformarea și activarea „Aşezămintelor I.C. Brătianu”, prin reintroducerea în circuitul cultural a imobilului care a aparținut familiei Brătianu. Fiind o clădire de patrimoniu, cu un istoric impresionant, clădirea Așezămintelor I.C. Brătianu va reprezenta un reper cultural și istoric al capitalei, devenind, cu timpul, un obiectiv cultural, istoric și chiar turistic recunoscut la nivel național și internațional. Veritabilă bijuterie a arhitecturii interbelice, aflată în centrul Bucureștiului, clădirea este emblematică pentru istoria și cultura țării noastre, redeschiderea sa pentru public fiind necesară în contextul cultural bucureștean.
În vederea restaurării clădirii, Biblioteca Națională a României a depus documentația necesară includerii ansamblului de patrimoniu „Aşezămintele I.C. Brătianu” din strada Biserica Amzei nr. 5-7, în cererea de împrumut realizată de Guvernul României, ca urmare a aprobării Memorandumului cu tema „Acord de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliul Europei, în valoare de până la 216 mil. EUR, în vederea susţinerii proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România”, cerere ulterior aprobată.
Pe întregul parcurs al acțiunii, se vor respecta condițiile și regulile de protecție împotriva răspândirii infecției cu Sars-Cov-2, valabile în această perioadă în București, participanții fiind obligați să prezinte dovadă vaccinării.