caută:   
 
 

evenimente actuale

 
 
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparului

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 17 decembrie 2020

 
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin
Estetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk Chopin

Loc: Expoziție virtuală

Data: din 14 octombrie 2020

 
 
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului
Îmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului

Loc: Expoziţie virtuală de partituri și fotografii din colecțiile BNaR, realizată cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la naşterea compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski.

Data: din 14 aprilie 2020

 
 
 

achiziţii recente

 
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii
Horia C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumii / statistici mondiale: Adrian Kanovici. Ed. a 16-a. Bucureşti: Meronia, 2020. 864 p.: 398 hărţi, ilustrații color ale tuturor drapelelor și capitalelor statelor de pe glob.
09.10.2020
 
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean
Mária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvănean / ilustraţia copertei: Radu Oltean, reconstituire a Pieței Huet din Sibiu la anul 1520. Bucureşti: Humanitas, 2018. XVI, 270 p.: facs., il. color. (Istorie. Societate & civilizaţie)
13.08.2020
 
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă
Arhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artă / cuv. înainte: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Bucureşti: Editura Basilica, 2018. 542 p.: fotogr. color. (Cota V 24.387)
11.08.2020
 

expoziţie virtuală

 
Codex Aureus
Codex Aureus Cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia bibliotecii şi totodată din România este un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810. (MS II.1).
31.10.2008
 

noutăţi

 
07 octombrie 2021
Promenadă între Piața Amzei și Parcul I.C. Brătianu, via clădirea Așezămintelor I.C. Brătianu
Filiala București a OAR (Ordinul Arhitecților din România) și Biblioteca Națională a României deschid o promenadă pietonală, în data de 8 octombrie 2021, începând cu ora 16:00, între două spații urbane valoroase din centul capitalei – Piața Amzei și Parcul I.C. Brătianu –, prin introducerea temporară în circuitul public a unei clădiri emblemă pentru arhitectura și cultura Bucureștiului – Așezămintele I.C. Brătianu. 
Evenimentul are o dublă semnificație, pe de o parte,  confirmă colaborarea dintre Biblioteca Națională a României și Filiala București a OAR, în cadrul proiectului „Activarea Așezămintelor I.C. Brătianu”, iar pe de altă parte, reprezintă un prilej de onorare a profesiei de arhitect, în general, și a arhitecților ce au contribuit la modelarea peisajului citadin al capitalei, în particular, ca parte a Anualei de Arhitectură București 2021 – ediția a XIX-a.
În contextul extins al planului de creare a unui nucleu cultural în zona Pieței Amzei, Filiala București a OAR, Biblioteca Națională a României și Primăria Sectorului 1 și-au propus, ca pentru o zi, să realizeze o legătură directă, între zona Piața Amzei și Parcul I.C. Brătianu, prin deschiderea Așezămintelor I.C. Brătianu. Astfel, va fi experimentat un parcurs pietonal nou pentru centrul capitalei, al cărui punct central va fi clădirea aflată în administrarea Bibliotecii Naționale a României, până în anul 2012 folosită ca sediu al colecțiilor sale speciale.  
Așezămintele I.C. Brătianu au fost proiectate de arhitectul Petre Antonescu în stil neoromânesc, construcția fiind terminată în 1930. Acesta se remarcă printr-o elegantă sală de lectură, o sală de ziare și reviste, imaginată ca o biserică bizantină, înaltă și solemnă, cu mobilier de lemn sculptat şi numeroase depozite dotate de casa Fichet. Iubitor de carte, Ionel I. C. Brătianu a dorit să întemeieze o bibliotecă, în care să își aducă prețioasele volumele aflate la Florica, oferind, totodată, celor care doreau posibilitatea de a avea un lăcaș unde să-şi poată cultiva pasiunea pentru studii şi cercetare. Grădina casei, actualul parc, a fost realizată la inițiativa soției lui Ionel I.C. Brătianu, Elisa Brătianu, pionier al promovării iei românești. Din păcate, puțin cunoscut publicului larg, Parcul Ionel I.C. Brătianu este utilizat rar, din cauza accesului greoi, fiind deschis doar pe o latură, către Bulevardul Dacia. 
Biblioteca Națională a României își propune restaurarea, transformarea și activarea „Aşezămintelor I.C. Brătianu”, prin reintroducerea în circuitul cultural a imobilului care a aparținut familiei Brătianu. Fiind o clădire de patrimoniu, cu un istoric impresionant, clădirea Așezămintelor I.C. Brătianu va reprezenta un reper cultural și istoric al capitalei, devenind, cu timpul, un obiectiv cultural, istoric și chiar turistic recunoscut la nivel național și internațional. Veritabilă bijuterie a arhitecturii interbelice, aflată în centrul Bucureștiului, clădirea este emblematică pentru istoria și cultura țării noastre, redeschiderea sa pentru public fiind necesară în contextul cultural bucureștean. 
În vederea restaurării clădirii, Biblioteca Națională a României a depus documentația necesară includerii ansamblului de patrimoniu „Aşezămintele I.C. Brătianu” din strada Biserica Amzei nr. 5-7, în cererea de împrumut realizată de Guvernul României, ca urmare a aprobării Memorandumului cu tema „Acord de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliul Europei, în valoare de până la 216 mil. EUR, în vederea susţinerii proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor  clădiri culturale din România”, cerere ulterior aprobată.
Pe întregul parcurs al acțiunii, se vor respecta condițiile și regulile de protecție împotriva răspândirii infecției cu Sars-Cov-2, valabile în această perioadă în București, participanții fiind obligați să prezinte dovadă vaccinării.
 
 

cataloage/baze de date

 
 

BIBLIOstand

 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 

Biblioteca Naţională Digitală

 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 

Programul bibliotecii

 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00
sâmbătă: 09:00-18:00

Birou Înscrieri
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Mihai Eminescu” (etaj 1)
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00
marți, joi: 12:00-20:00

Sala de lectură „Alexandre Saint-Georges” (etaj 5)
luni - vineri: 09:00-17:00

Dragi utilizatori,
Vă anunţăm inchiderea pentru public a Arhivei Istorice din cadrul Colecţiilor Speciale în perioada 16.08.2021 – 27.08. 2021
 

Instrumente pentru editori

 
 

CASIDRO

 
 

Voluntar la Biblioteca Naţională

 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 

legături

 
 

proiecte europene

 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2021 Biblioteca Naţională a României