12 decembrie 2016
Romulus Rusan – lecţii de memorie, lecţii de speranţă (1935-2016)
Co-fondator al Alianţei Civice şi al Memorialului de la Sighet, director al Centrului Internaţional Pentru Studiul Comunismului, scriitorul Romulus Rusan s-a născut în 13 martie 1935 la Alba Iulia. Este absolvent al Facultăţii de Tehnologie Mecanică a Politehnicii din Cluj-Napoca (1958), debutînd în 1954 cu critică literară şi deţinînd apoi rubrici de cronică cinematografică în revistele „Tribuna”, „Steaua”, „Cinema”, „Luceafărul” şi „România literară”.
Autor de volume de proză (Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1964, pentru volumul Râul ascuns şi, în 1982, pentru Roua şi bruma), critică de film (La început n-a fost cuvântul, 1977; Arta fără muză, 1980), interviuri (Convorbiri subiective, 1971; O discuţie la Masa Tăcerii şi alte convorbiri subiective, 1976) şi reportaj-eseu (America ogarului cenuşiu, 1977), Romulus Rusan şi-a concentrat eforturile, după căderea regimului comunist, în coordonarea simpozioanelor internaţionale anuale de la Sighet, în coordonarea programului de istorie orală şi a colecţiei de mărturii Biblioteca Sighet a Editurii Academia Civică, în cadrul căreia au apărut numeroase volume.
În 2000, în calitate de coordonator al colecţiei Analele Sighet, a fost distins cu Premiul UNESCO pentru toleranţă interetnică şi interconfesională „Corneliu Coposu” şi, tot în 2000, pentru coordonarea volumului Exerciţii de memorie, a fost distins cu Premiul „Adrian Marino”, în cadrul Tîrgului Internaţional de Carte Gaudeamus. În noiembrie 2010, cu ocazia celei de-a 17-a ediţii a Tîrgului Gaudeamus, a lansat volumul Sfârşiţi odată cu trecutul negru! (cu versiunea franceză Du passé faisons table rase), iar în 2012 a publicat, alături de soţia sa, Ana Blandiana, volumul Şcoala memoriei. În 2013, la împlinirea a 20 de ani de la fondarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, a coordonat lucrarea Cartea morţilor – un dicţionar de mai bine de 800 de pagini dedicat celor peste 20.000 de victime ale comunismului, din închisorile, lagărele de muncă, locurile de deportare şi de domiciliu forţat ale României anilor 1944-1989.
Romulus Rusan a fost prezent, alături de Ana Blandiana, în numeroase rînduri la Biblioteca Naţională a României, cu ocazia unor evenimente organizate în colaborare cu Academia Civică, unul dintre acestea fiind cel dedicat, în 2013, împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet.
Romulus Rusan a plecat dintre noi în 8 decembrie 2016, la vârsta de 81 de ani, nu înainte de a ne propune Exerciţii de memorie (volum din 1999 reunind eseuri ale elevilor participanţi la concursul „Ce ştiu eu despre anii comunismului?”), după cum şi Exerciţii de speranţă (volum din 2001 conţinînd eseuri ale adolescenţilor participanţi la Şcoala de vară de la Sighet, pe tema „România în care aş vrea să trăiesc”).
Biblioteca Naţională a României îi aduce un pios omagiu. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi să-l aşeze în rîndul celor drepţi!